Vitamin D

Kao jedan od ključnih elemenata za održavanje našeg imuniteta, samim tim i našeg celokupnog zdravlja, izdvaja se vitamin D. On direktno deluje na imunološki odgovor našeg organizma, što je posebno bitno u sezonama respiratornih virusa. Takođe, vitamin D svojim delovanjem potpomaže apsorpciju kalcijuma i fosfora u našem telu, što direktno utiče na zdravlje kostiju. Istraživanja su pokazala da je vitamin D značajan za prevenciju brojnih bolesti (rahitis, osteoporoza, multipla skleroza, bakterijske infekcije…).

Najveća količina vitamina D nastaje kada je naša koža izložena sunčevoj svetlosti, ali ga dobrim delom unosimo i putem hrane. Ovo je bitno u jesenjim mesecima u koje smo zašli, a pogotovo u zimskim, kada je direktne sunčeve svetlosti izuzetno malo, pa taj nedostatak treba nadoknaditi unosom hrane.

Po naučnim istraživanjima, najveća količina vitamina D nalazi se u mlečnim namirnicama i ribi. Tako, recimo, porcija lososa i tunjevine zadovoljava dobrim delom potrebu našeg organizma za ovim vitaminom.

Sastavljajući naš meni posebnu pažnju smo obratili na sastojke koje u sebi sadrže prirodne izvore vitamina D. Preporučujemo vam našu obrok salatu sa lososom, salatu sa tunom i povrćem, kao i salatu tuna pesto.

Vodite zdrav život i uživajte u ukusnoj hrani.

 Vaš „Good days“

%d bloggers like this: